Vi får stadig vekk henvendelser angående skatteregler for gaver fordi mange opplever regelverket rundt beskatning av firmagaver og profileringsartikler som uoversiktlig. Heldigvis er det ikke så veldig komplisert når du først får oversikten.
Gaver til de ansatte kan være nesten hva som helst, bortsett fra penger. En enkel tommelfingerregel er at gaver med en verdi inntil 5000 kr (eksklusiv frakt) pr. år er skattefri for mottaker. Dette betyr at arbeidsgiver ikke trenger å betale arbeidsgiveravgift av beløpet, men det betyr også at kostnaden ikke er fradragsberettiget for selskapet. Når gaveinnkjøpet bokføres i regnskapet må altså kjøpssummen føres inklusive moms.
Pst. Vi har satt sammen en liste av våre skattefrie favorittgaver. Ta en titt da vel!
Rimelige gaver inntil 500 kr, som blomster, konfekt eller en rimelig vinflaske anses ikke som skattepliktig for mottaker. Samtidig kan arbeidsgiver kreve skattefradrag for denne type oppmerksomheter. Reglene for slike gaver gjelder også utenfor ansettelsesforholdet.
Altså kan du trygt kjøpe en eske Sfinx til dine kolleger når de fyller år eller har gjennomført Birken med bravur!
Kostnader til gaver med godt synlig firmanavn eller logo anses som en fradragsberettiget reklamekostnad for virksomheten. Forutsetningen er at gjenstandene er utformet med reklame for øyet, i et større antall og at kostnadene pr. gjenstand ikke overstiger beløpsgrensen på 308 kr (pr. 2024).
Firmagaver utenom jubileer kan gis skattefritt så lenge beløpet ikke overstiger den magiske grensen på 5000 kr pr. inntektsår. Om verdien overgår dette beløpet vil mottakeren skattelegges for det overskytende beløpet. Samtidig er det en forutsetning om at gaven gis i form av en gjenstand, for eksempel et påskeegg eller en friluftsstol fra Helinox.
Det er viktig å merke seg at arbeidsgiver ikke kan kreve fradrag for utgiften til slike gaver.
Når en ansatt gifter seg, fyller 50, 60 eller 70 år, går av med pensjon eller slutter etter minst ti år i bedriften kan du gi en skattefri gave med verdi opptil 4000 kr. Den samme beløpsgrensen gjelder også om du ønsker å gi en gave til ansatte i anledning bedriftens 25 års jubileum, eller et antall år som er delelig med 25.
Når det kommer til skattepliktige gaver er det både enkelt og komplisert med én gang. Det mest åpenbare er at gaver med en verdi over 5000 kr i et inntektsår vil utløse skatt. Men det finnes også noen nyanser innenfor denne summen.
Mange bedrifter er opptatt av å tilby sine ansatte helsebringende tiltak, som ofte innebærer å tilrettelegge for en form for fysisk aktivitet. Dette er vel og bra, men det kan også bety at de ansatte fordelsbeskattes dersom bedriften går til innkjøp av treningstøy.
Men er det ikke slik at gaver inntil 5000 kr unngår beskatning? Jo, det stemmer. I denne sammenhengen gjelder det når bedriften sponser en del eller hele beløpet av innkjøpet til en liten del av de ansatte som takk for at de stiller opp. Altså kan en tursekk gis til alle dine ansatte skattefritt, men ikke kun til noen få utvalgte.
Dersom du ønsker å gi en liten oppmerksomhet til en forretningsforbindelse må du være klar over at det som regel ikke er fradragsberettiget. Dette gjelder både skatt og merverdiavgift. Likevel er det ingen regel uten unntak, gitt at du gir gaver til et stort antall kunder:
Du kan gi gaver til kunder og forretningsforbindelser. Gavene er vanligvis ikke fradragsberettiget, men de kan være det om gaven er en reklameartikkel av liten verdi, ikke over 308 kr, og som er direkte knyttet til selskapets virksomhet. Eksempler på små reklameartikler kan være notatbøker eller penner med selskapets logo. Gavene må gis til et stort antall kunder for at de skal være fradragsberettiget.
Vi håper dette var oppklarende. Har du spørsmål knyttet til skatteregler for gaver og firmagaver, så er det bare å ta kontakt med oss. Vi hjelper deg gjerne!
Skatteregler kan være kompliserte å forholde seg til, spesielt når det er så mange å forholde seg til. Vi bistår hvert eneste år en rekke norske virksomheter med innkjøp av gaver til de ansatte, kunder og kolleger. Det er få problemstillinger vi ikke har møtt på.
Om du trenger litt hjelp så hjelper vi deg gjerne, send oss en forespørsel!
Kilder:
Lovdata (2021) § 5-15-1.Gaver i arbeidsforhold (01.03.21)
Skatteetaten – Fradrag for utgifter til reklame
Skatteetaten – Fradrag for representasjon