Skatteregler for gaver til ansatte og kunder kan være vanskelig å forstå. Vi har samlet det viktigste du trenger å vite i denne artikkelen.

Skatteregler for gaver til ansatte og kunder

Skattereglene for gaver til ansatte og kunder er tung materie. Her gir vi deg de viktigste punktene du bør kjenne til.

Vi får stadig vekk henvendelser angående skatteregler for gaver fordi mange opplever regelverket rundt beskatning av firmagaver og profileringsartikler som uoversiktlig. Heldigvis er det ikke så veldig komplisert når du først får oversikten.

Hvilke gaver er skattefrie?

Gaver til de ansatte kan være nesten hva som helst, bortsett fra penger. En enkel tommelfingerregel er at gaver med en verdi inntil 5000 kr (eksklusiv frakt) per år er skattefri for mottaker. Dette betyr at arbeidsgiver ikke trenger å betale arbeidsgiveravgift av beløpet, men det betyr også at kostnaden ikke er fradragsberettiget for selskapet. Når gaveinnkjøpet bokføres i regnskapet må altså kjøpssummen føres inklusive moms.

Pst. Vi har satt sammen en liste av våre skattefrie favorittgaver. Ta en titt da vel!

Blomster, konfekt og rimelige oppmerksomhetsgaver

Rimelige gaver som blomster, konfekt eller en rimelig vinflaske anses heller ikke som skattepliktig for mottaker. Ei heller vil de inngå i beløpsbegrensningen på 5000 kr. Samtidig kan arbeidsgiver kreve skattemessig fradrag for denne type oppmerksomheter. Merk deg at slike gaver også gjelder utenfor ansettelsesforholdet.

Altså kan du trygt kjøpe en eske Sfinx til dine kolleger når de fyller bursdag eller har gjennomført Birken med bravur!

lakrids_1440x900
En liten oppmerksomhet fra Lakrids by Bülow.
Foto: Karl Erik Olsen / Brandr

Firmagaver med logo

Kostnader til gaver med firmalogo/firmamerke anses som en fradragsberettiget reklamekostnad for virksomheten. Forutsetningen er at gjenstandene er utformet med reklame for øyet, i et større antall og at kostnadene pr. gjenstand ikke overstiger 260 kr.

Gaver utenom jubileer – typisk julegaver

Gaver/firmagaver utenom jubileer kan gis skattefritt så lenge beløpet ikke overgår den magiske grensen på 5000 kr per inntektsår. Om verdien overgår dette beløpet vil det overskytende skattlegges. Samtidig er det en forutsetning om at gaven gis i form av en gjenstand, for eksempel et påskeegg eller en friluftsstol fra Helinox.

Det er viktig å merke seg at arbeidsgiver ikke kan kreve fradrag for utgiften til slike gaver.

Hvilke gaver er skattepliktig?

Når det kommer til skattepliktige gaver er det både enkelt og komplisert med én gang. Det mest åpenbare er at gaver med en verdi over 5000 kr i et inntektsår vil utløse skatt. Men det finnes også noen nyanser innenfor denne summen.

Treningstøy

Mange bedrifter er opptatt av å tilby sine ansatte helsebringende tiltak, som ofte innebærer å tilrettelegge for en form for fysisk aktivitet. Dette er vel og bra, men det kan også bety at de ansatte fordelsbeskattes dersom bedriften går til innkjøp av treningstøy.

treningstøy_1440x900
Spesialdesignet treningstøy er en gave som ofte slår an hos de ansatte.
Foto: Karl Erik Olsen / Brandr

Men er det ikke slik at gaver inntil 5000 kr unngår beskatning? Jo, det stemmer. I denne sammenhengen gjelder det når bedriften sponser en del eller hele beløpet av innkjøpet til en liten del av de ansatte som takk for at de stiller opp. Altså kan en tursekk gis til alle dine ansatte skattefritt, men ikke kun til noen få utvalgte.

Trenger du treningstøy? Vi leverer spesialdesignet treningstøy i små kvanta – les mer her!

Kan jeg gi gaver til kundene mine uten å betale skatt?

Dersom du ønsker å gi en liten oppmerksomhet til en forretningsforbindelse må du være klar over at det som regel ikke er fradragsberettiget. Dette gjelder både skatt og merverdiavgift. Likevel er det ingen regel uten unntak, gitt at du gir gaver til et stort antall kunder:

  • Gaver inntil 240 kr er ikke skattepliktig for mottaker. Avsender får ikke momsfradrag for beløpet, men de er skattemessig fradragsberettiget.
  • Gaver med en verdi under 100 kr er helt fradragsberettiget.

Du kan gi gaver til kundene dine. Gavene er vanligvis ikke fradragsberettiget, men de kan være det om gaven er en reklameartikkel av liten verdi, ikke over 240 kr, og som er direkte knyttet til selskapets virksomhet. Eksempler på små reklameartikler kan være notatbøker eller penner med selskapets logo. Gavene må gis til et stort antall kunder for at de skal være fradragsberettiget.

Vi håper dette var oppklarende. Har du spørsmål knyttet til skatteregler for gaver og firmagaver, så er det bare å ta kontakt med oss. Vi hjelper deg gjerne!

Kilde: Lovdata (2021) § 5-15-1.Gaver i arbeidsforhold (01.03.21)

Ble du klokere?

Skatteregler kan være kompliserte å forholde seg til, spesielt når det er så mange å forholde seg til. Vi bistår hvert eneste år en rekke norske virksomheter med innkjøp av gaver til de ansatte, kunder og kolleger. Det er få problemstillinger vi ikke har møtt på.

Om du trenger litt hjelp så hjelper vi deg gjerne, send oss en forespørsel i skjemaet under!

 

New call-to-action

Vi hjelper deg med gaver til ansatte!

Blir du litt klam i hendene av tanken på å skaffe gaver til kollegaer eller ansatte? Det kan vi hjelpe deg med. Kontakt oss for en uforpliktende prat!